کارگاه آموزشی آفات و بیماریهای گندم و کلزا
بخشی از پاورپوینت
گندم یکی از محصولات استراتژیک و زراعی یک کشور است. تولید موفق آن در ارتباط مستقیم با: کشت صحیح ، مدیریت آب و خاک ، آفت و بیماریها و علفهای هرز و استفاده از ارقام اصلاح شده، تکنولوژی و عناصر غذایی مورد نیاز شرایط محیطی که از مهمترین عوامل کنترلی محسوب میشود مخصوصا دما و رطوبت که اثربخشی قابل توجهی بر بروز شدت خسارت عوامل بیماریزا دارند.
۱ – عملیات آماده سازی بستر بذر
الف ) خاک ورزی عمیق با زیر شکن : به منظور شکستن لایه های فشرده در زیر عمق شخم و افزایش میزان نفوذ آب در خاک
ب) شخم :
گاو آهن برگردان دار
جهت خارج کردن خاک از حالت چسبندگی سست کردن منطقه رشد ریشه و نرم کردن لایه سطحی خاک این نوع در اراضی دیم و خشک توصیه نمی شود.
گاو آهن قلمی
خاک ورزی سطحی باعث تسریع در خشک شدن لایه سطحی
زمان لازم برای دیسک و خرد کردن کلوخه ها را کاهش می دهد
بستر خاک نرم تری در سطح خاک ایجاد می شود.
باعث بهم زدن خاک و خرد کردن کلوخه ها
ج) دیسک :
برای خرد کردن و نرم کردن لایه شخم و آماده کردن بستر بذر
مخلوط کردن کودهای شیمیایی با خاک
استفاده از پره های کنگره ای در ردیف جلوی دیسک و خرد کردن خاک تاثیر بیشتری دارد.
در اراضی دیم و کم باران می توان به جای شخم از دیسک برای خاکورزی استفاده کرد.
۲) کشت
الف) با خطی کار:
بهترین نتیجه کاشت غلات در اراضی آبی و بمنظور ابیاری در مراحل مختلف رشد(۸-۵ بار آبیاری)
قبل از اقدام به کاشت باید خطی کار طبق میزان بذر توصیه شده کالیبره شده و از دقت ریزش و سالم بودن قطعات آن اطمینان حاصل نمود.
در طی کاشت به طور متناوب ریزش بذر از شیار باز کن ها را بازدید و گرفتگی احتمالی لوله های سقوط و شیار بازکن ها را برطرف نمود.
ب) کاشت با کمباینت (ترکیب ادوات کاروزی)
جهت تسریع در آماده سازی زمین و استقرار بذر در خاک در اراضی وسیع دشت و زمین های بزرگ
شامل
سیکلوتیلر در جلوی کارنده
خطی کار و شیار بازکن آن
۳- مصرف کودهای شیمیایی:
اولین کار – آزمون خاک – هر ۱۰ هکتار یک نمونه مرکب
الف) کود ازته:
بسیار پویا و متحرک وبراحتی در خاک حرکت می کند
زمان مصرف آن برای موفقیت در تولید دانه و پروتئین اهمیت دارد
بهترین زمان مصرف نزدیک به زمان حداکثر نیاز مطابق با مراحل رشد گندم
مقدار مصرف:
در خاکهای سبک : طی ۴ مرحله:
- قبل از کاشت
- مرحله پنجه زنی
- تشکیل ساقه
- در مرحله گلدهی
در خاکهای سنگین : طی ۳ مرحله:
قبل از کاشت
مرحله پنجه زنی
کود فسفاته :
حتما قبل از کاشت مصرف می شود بدلیل عدم تحرک و تثبیت فسفر آن در خاک بصورت نواری و در زیر بذر با فاصله ۱۰-۵ سانتی متر (نواری بهتر از دست پاش) اگر امکان ندارد و وسایل نیست کود فسفاته با شخم در عمق خاک قرار گیرد.
ج) کودهای پتاسه:
– قبل از کاشت مصرف در زیر خاک قرار داده شود .
دو نوع کود پتاسه برای گندم
سولفات پتاسیم در زمینهای شور
کلرید پتاسیم
د) کودهای ریز مغذی:
در صورت نیاز سریع قبل از کاشت و با شخم زیر خاک قرار داده یا مراحل:
پنجه دهی کامل
اوایل ساقه دهی
مرحله گلدهی
۳ در هزار محلولپاشی شود
۴- آبیاری قبل از کاشت
بطور کلی عملکرد کل گندم در گرو سه جزء اصلی :
- تعداد بوته در واحد سطح
- تعداد دانه در خوشه
- وزن دانه