مقاله PLC و کاربرد آن در صنعت

مقاله PLC و کاربرد آن در صنعت

PLC و کاربرد آن در صنعت
مقدمه مقاله
پیشرفت تکنولوژی نیمه هادی ها بر روند کنترل
از سال ۱۹۰۰ تا ۱۹۳۰ انواع دیود، تریود و سایر اِلمانهای لامپی بوجود آمد و به دنبال آن در رادیو و تلویزیون لامپی مورد استفاده قرار گرفت. در سال ۱۹۳۰ وقتی نیمه هادی توسط آقایان باردین، براتین و شاکلی کشف شد، کاربرد الکترونیک به سرعت روبه افزایش نهاد.

تقریباً از سال ۱۹۵۰ استفاده از الکترونیک در صنعت متداول شد. پس از گسترش اِلمانهای الکترونیکی خاص که برخی کاربردهای جدید را امکانپذیر ساخت، شاخهای از الکترونیک بهنام الکترونیک صنعتی یوجود آمد.
در پرتوی کشف نیمه هادیها (ترانزیستور، تریستور و …) و عناصری که بطور کامل به نیازمندیهای صنعتی پاسخ میداد، الکترونیک صنعتی به پیشرفتهای تصور ناپذیری نائل آمد. تقریباً از سال ۱۹۶۰، استفاده از نیمه هادی ها در زمینه الکترونیک صنعتی متداول گردید و امکان ساخت دستگاه های پیچیدهتر جهت اتوماسیون عملیات صنعتی فراهم شد.

از سال ۱۹۷۰ به بعد به دلیل ساخت مینیاتوری عناصر الکترونیکی به صورت مدارهای مجتمع موجب شد، ضمن افزایش کارائیف حجم و قیمت دستگاه ها کاهش یابد.
حدود سال ۱۹۷۵ با تولد ریزپردازنده ها در برخی از کاربردهای الکترونیک صنعتی تحول تازهای بوجود آمد. این عناصر جدید در طراحی و تنظیم مدارهای فرمان صنعتی، تحولی بنیادی را بوجود آورده است.

در کمتر از دو دهه اخیر، یکی از زمینه های تحول، کنار گذاشتن مداهای رله کنتاکتوری و استفاده از کنترل کننده های قابل برنامهریزی منطقی (PLC) میباشد.

کاربرد plc چیست

امروزه طراحان خطوط تولید و ماشینآلات و پروسه های صنعتی تمایل چندانی به استفاده از مدارهای رله کنتاکتوری ندارند و استفاده از مدارهای رله کنتاکتوری در پروسه های صنعتی بزرگ و پیچیده تقریباً منسوخ گردیده است. به دنبال این تحولات، در کشور مانیز در بسیاری از کارخانه ها و مرکز صنعتی، بخصوص آنهایی که پس از سالهای ۱۹۸۰ به بعد نصب و راهاندازی گردیدهاند، از سیستم های PLC استفاده میکنند.

با پیدایش ریز پردازنده ها، کنترل واحدهای متفاوت یک کارخانه یا واحد صنعتی به جای اینکه بطور مجزا کنترل شوند، به صورت متمرکز توسط یک کامپیتر کوچک کنترل میشود. در این حالت تمامی سیستم های مدار فرمان شامل کنتاکتور، رله ها، تایمرها و دیگر اجزاء کنترلکننده تغییری نمیکند بلکه توسط سنسورهائی اطلاعات از نقاط متفاوت دریافت و نسبت به پردازش اطلاعات و صدور فرمان لازم به واحد صنعتی انجام میپذیرد.

درآینده متوجه خواهیم شد که با پیدایش کنترل فرآیند صنعتی توسط برنامه سازی منطقی(PLC) علاوه بر کارهای یک کامپیوتر کوچک، بسیاری از رله ها، کنتاکتها، تایمرها و … توسط نرم افزار ساخته میشود و حجم عظیمی از سیستم کنترل کاهش می یابد.

کاربرد plc در صنعت برق

جهت نیل به اهداف پایانی مقدمه فوق، لازم است خوانندگان گرامی با مقدمات مدارهای دیجیتال (منطقی)آشنا شوند و سپس کلیه مدار های فرمان کنتاکتوری به مدارهای منطقی تبدیل شوند. پس از فراگیری این امر، میتوان بوسیله برنامه های منطقی (PLC) سیستمهای صنعتی را کنترل نمود.
کنتاکتور کلید الکترومغناطیسی است که میتواند توسط مدار فرمان تحریک شود و مصرف کننده الکتریکی را تغذیه نماید. کلید کنتاکتور دارای قسمتهای زیر است:

  1. بوبین (سیمپیچ): این بوبین توسط جریان مستقیم(DC) و جریان متناوب(AC) تغذیه میشود و با جریان خیلی کم تحریک میگردد.
  2. هسته آهنی: هسته آهنی از دو قسمت متحرک و ثابت تشکیل شده است. در صورت تحریک بوبین، هسته ثابت مغناطیسی شده و جزء متحرک را به سمت خود جذب میکند. این امر موجب بسته شدن تیغه های باز و باز شدن تیغه های بسته میشود.
  3. تیغه ها یا کنتاکهای کنتاکتور: یک کنتاکتور علاوه بر تیغه های اصلی، دارای تیغه های فرعی میباشد. که تیغه های فرعی در مدارفرمان مورد استفاده قرار میگیرد.

PLC مخفف عبارت انگلیسی programmable logic controller میباشد (کنترل کننده منطقی برنامه پذیر). وسیلهایست متناسب بابرنام های که دریافت میکند وظیفه ای را انجام میدهد.

بسیاری از صنعتگران نیاز به کارگیری سیستم های اتوماتیک را عملاً احساس نموده اندئدریافته اند که تولید بدون اتوماسیون اقتصادی نمیباشد.
Plc وسیلهایت که درست به همین دلیل ساخته شده است و اتوماسیون را با کمترین هزینه و به بهترین شکل ممکن در اختیار قرار میدهد.
اولین Plc در سال ۱۹۶۸ درآمریکا ساخته شد. در سال ۱۹۷۳ وارد بازار آلمان شد و اکنون شرکتهای مختلفی در جهان در زمینه ساخت و کاربرد Plc فعالیت دارند به طوریکه:

۲۶% مربوط به زیمنس آلمان simens
۲۶% مربوط به کمپانی آمریکا alen beradley
۱۱% مربوط به کمپانی ژاپنی emron
۹% مربوط به کمپانی ژاپنی Mitsubishi
و ۸% دیگر باقیمانده Plcها مربوط به سایر شرکتها ازجمله:
AEG-BOSCH-GENERAL ELECTRIC-TELEMECANIQE میباشد.
کارخانه اتومبیلسازی GENERAL MOTORS اولین کارخانهای بود که PLC درآن بکار گرفته شد.
درایران هم اولین PLC در سال ۱۹۹۲ استفاده شد.

انواع PLC

فهرست مطالب
مقدمه
انواع PLC
قسمتهای اصلی PLC
انواع سیستم PLC
PLCهای کوچک
PLCهای متوسط
PLCهای بزرگ
PLCها با کاربرد کسترده
آشنایی با استاندارد ۱۱۳۱IEC در صنعت PLC
کاربرد PLC در صنایع مختلف
کنترل‌کننده‌ های منطقی برنامه‌پذیر (P-LC)
۱-۱)سیستمهای کنترل کنندهمنطقی برنامه‌پذیر
۱-۲)سخت افزار
۲-واحد پردازنده مرکزی(CPU):
۳-حافظه(memory):
۴-رابطه‌برنامه‌نویسی(programmer):
۵-واحد ورودی/خروجی(I/O):
۱-۲-۱)انواع PLC
۱-۲-۲)انواع رابطه‌های برنامه‌نویسی(programmer)
وسایل ورودی و خروجی
۱-۲)انواع وسایل ورودی
۱-۱-۲)سنسورهای تشخیص اشیا(Obgect Detector Sensors)
۲-۱-۲)سنسورهای جابجایی(Postion Displacement)
۳-۱-۲)صفحه کلید(Key Board)
۲-۲-)انواع وسایل خروجی
۱-۲-۲)وسایل خروجی دیجیتال
۲-۲-۲)وسایل خروجی آنالوگی
برنامه نویسی PLC
۱-۳)دیاگرام نردبانی
تایمر(زمان سنج)
۱-۴)انواع تایمرها
شبکه‌های صنعتی
۱-۵)نحوه نمایش اطلاعات(Data Format)
۲-۵)نحوه ارسال اطلاعات
۳-۵)شبکه‌های اختصاصی سازندگان PLC
منابع

این فایل با کیفیت عالی آماده خرید اینترنتی میباشد. بلافاصله پس از خرید، دکمه دانلود ظاهر خواهد شد. فایل به ایمیل شما نیز ارسال خواهد گردید.

تعداد صفحات: 52

فرمت فایل: WORD